Vitamine B12 tijdens de zwangerschap

Ben jij zwanger of heb je plannen om zwanger te worden? Lees dan snel verder! Waarschijnlijk wist je wel dat een tekort aan vitamine B12 vervelende gevolgen kan hebben. Er kunnen nare klachten en symptomen ontstaan. Maar wist jij ook dat het voor zwangere vrouwen extra belangrijk is om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen tijdens de zwangerschap? Voor de gezondheid van de zwangere vrouw maar ook zeker voor de gezondheid van het ongeboren kind!

zwangerschap

Zwangerschap en een tekort aan B12

Vitamine B12 is ook van invloed op een gezonde zwangerschap. Bij een onvoldoende inname kunnen de zwangere vrouw en het ongeboren kind er last van hebben. Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor een verhoogd homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een aminozuur met een sterk verband op een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een verhoogd homocysteïnegehalte kan tijdens de zwangerschap ook leiden tot:

  • miskramen
  • spina bifida (open ruggetje)
  • pre-eclampsie (een vorm van zwangerschapsvergiftiging, je krijgt dan een te hoge bloeddruk en een te grote afvoer van eiwitten via de nieren en urinewegen uit je lichaam)
  • tromboseHeb je een tekort en wat kun je er tegen doen?

Wil jij weten of je een tekort heb en wat je tegen een tekort kunt doen? Dan kan je de volgende stappen nemen. Ten eerste is het altijd verstandig om eerst langs een huisarts of arts te gaan. Zij kunnen een verwijzing geven voor een bloedonderzoek. Na ongeveer een week weet je dan wat jouw B12 waarden zijn.

Zijn jouw vitamine B12 waarden te laag door een tekort in de voeding? Dan heb je meestal geen injecties nodig. Wel is het enorm belangrijk om de voorraad zo snel mogelijk weer aan te vullen. Hierdoor voorkom je namelijk dat je blijvende schade overhoudt aan het tekort. Daarom wordt er vaak aangeraden om eerst injecties te laten toedienen, dit is vaak de beste en snelste optie. Daarna kan je makkelijk overstappen op het nemen van supplementen.


Baby’s en vitamine B12

Eerder heb je kunnen lezen dat een tekort aan vitamine B12 vervelende gevolgen kan hebben voor een zwangere vrouw en haar ongeboren kind. Maar ook na de geboorte van het kind is het belangrijk om te zorgen dat je genoeg vitamine B12 in je lichaam hebt. Tijdens het geven van de borstvoeding kan de zuigeling namelijk ook te weinig vitamine B12 binnen krijgen via de moedermelk. Als een zuigeling te weinig van de vitamine binnen krijgt, kan dat leiden tot verschillende problemen:

  • groeistoornissen
  • ontwikkelingsachterstand
  • neurologische problemenYou may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *