Homocysteïne en vitamine B12

Homocysteïne? De kans is groot dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Wil jij weten of je genoeg vitamine B12 hebt? Dan wordt er soms aangeraden om dit gehalte te testen. Heb je een tekort aan B12? Dan zie je dat als je een verhoogd homocysteïnegehalte in je bloed hebt. Dat zie je dan eerder dan een tekort aan B12 in een bloedtest.

homocysteïne

Wat is homocysteïne?

Homocysteïne is een aminozuur dat in het lichaam aangemaakt wordt uit een ander aminozuur, namelijk methionine. Aminozuren zijn de bouwstoffen van proteïnen. Het lichaam bestaat voor 20 procent uit proteïne. Daarom zijn aminozuren belangrijk voor veel processen in het lichaam. Die omzetting van methionine naar homocysteïne gebeurd met behulp van enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties versnellen.


Homocysteïne in het bloed meten

Er zijn veel artsen in Nederland die vinden dat het aan je vitamine B12 gehalte in het bloed niet te meten is of je voldoende vitamine B12 hebt. Zij stellen voor om dan homocysteïne te meten in het bloed. Een verhoogde homocysteïne-waarde geeft namelijk een vitamine B12 tekort aan. Het kan tijdens een bloedonderzoek zo zijn dat je wel een verhoogde homocysteïnewaarde ziet, maar (nog) geen vitamine B12 tekort!

Verhoogd homocysteïnegehalte

Een verhoogd homocysteïnegehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen en door gebrek aan foliumzuur, B6, B2 en B12. Normaal gesproken wordt de geproduceerde homocysteïne omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt. Bij een tekort aan de vitaminen gebeurt dat niet, de vitaminen hebben namelijk een taak bij de afbraak van methionine. En het wordt weer aangemaakt uit methionine.

Een verhoogd homocysteïnegehalte is een belangrijke risicofactor voor verschillende hart- en vaatziekten.


Hoe verlaag ik het homocysteïnegehalte?

Door genoeg foliumzuur, B6, B2 en B12 te nemen kan je het gehalte weer verlagen. Ook zijn er verschillende groente, fruit en kiemen die het gehalte kunnen verlagen. De meest effectieve zijn:

  • groentekiemen, tarwekiemen
  • avocado
  • cottage cheese, ricotta
  • vis, oesters, algen, gevogelte
  • peulvruchten, broccoli, koolsoorten, witlof, bladgroenten, asperges
  • uien, knoflook
  • ei
  • noten, zaden, muesliYou may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *