De functie van vitamine B12

Op deze website kan je veel lezen over de tekorten aan vitamine B12. Dat is heel interessant maar het is ook heel handig om wat meer achtergrondinformatie te hebben over de vitamine. Want wat is vitamine B12 eigenlijk? Wist jij bijvoorbeeld als dat B12 de enige wateroplosbare vitamine is die het lichaam wel kan opslaan? Het lichaam kan een voorraad aanleggen voor minimaal drie tot soms wel tien jaar. En weet je al wat de functie is van vitamine B12 voor het lichaam?

functie


Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een vitamine uit het vitamine B-complex. Vitamine B bestaat namelijk uit verschillende afzonderlijke vitamines. Er zijn acht soorten afzonderlijke B vitamines:

  • vitamine B1
  • vitamine B2
  • vitamine B3
  • vitamine B5
  • vitamine B6
  • vitamine B8
  • vitamine B11
  • vitamine B12

Van al deze vitamines is vitamine B12 waarschijnlijk de meest bekende vitamine.


Vitamine B12 als wateroplosbare vitamine

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Er bestaan vetoplosbare en wateroplosbare vitamines. Een wateroplosbare vitamine is een vitamine dat in het vocht van voedingsmiddelen zit. Wateroplosbare vitamines (behalve vitamine B12) kunnen niet goed opgeslagen worden in het lichaam. Een teveel aan de vitamine verlaat het lichaam via de urine. Vitamine B12 is dus een wateroplosbare vitamine die wel opgeslagen kan worden in het lichaam. In het lichaam kan je een voorraad hebben die voldoende is voor minimaal drie tot wel tien jaar. Als die voorraad opraakt, dan ontstaat er pas een tekort.


Wat is de functie van vitamine B12?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, heeft verschillende functies in het lichaam. Een functie van de vitamine is bijvoorbeeld dat de vitamine nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.

Verder is de vitamine nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel, immuunsysteem, het hart- en vaatstelsel en het maag-darmstelsel.

Uiteindelijk is de vitamine op heel veel systemen in het lichaam van invloed. Hierdoor kan een tekort zich bij iedereen anders uiten.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *