Behandeling en bijwerkingen

Heb jij een (flink) tekort aan vitamine B12? En is dit tekort niet meer weg te krijgen met behulp van tabletten of supplementen? Dit kan tijdelijk zijn, maar sommige personen moeten hun hele leven b12 injecties toegediend krijgen omdat het lichaam b12 niet kan opnemen. Na een bloedtest heeft de huisarts waarschijnlijk een kuurtje aangeraden om met injecties het vitamine B12-peil weer omhoog te brengen. Maar hoe werkt zo’n behandeling precies? En wat zijn de bijwerkingen? Dat lees je op deze pagina.

behandeling


Behandeling met B12 injecties

Bij een groot tekort aan vitamine B12 kan er besloten worden om een kuur te doen met injecties. Die kuur ziet er als volgt uit. De behandeling bestaat uit intramusculaire injecties. Dat betekent dat de inspuiting plaatsvindt in spierweefsel. De vloeistof wordt dan sneller in de bloedsomloop opgenomen dan bij een subcutane injectie (hierbij vindt de inspuiting plaat in het onderhuids bind/vetweefsel, er bestaat dan minder kans dat grote vaten of zenuwtakken worden aangeprikt). Door de manier van injecteren kan de injectie pijnlijk zijn, het helpt als spieren ontspannen zijn. De injectie kan gegeven worden in de armspier, dijbeenspier of bilspier.
In het begin krijg je tien injecties met een interval van minstens drie dagen. Dat betekent dus dat je vijf weken lang twee injecties per week krijgt. Eventueel kunnen het ook tien wekelijkse injecties zijn.
Heb je na die stootkuur nog last van neurologische klachten of is er nog te weinig resultaat? Dan krijg je nog meer injecties, één keer in de week. Dit gaat door tot de klachten zijn verdwenen.
Zijn de klachten weg? Dan kan er worden afgebouwd tot één injectie per maand of per twee maanden.


Bijwerkingen injecties

In Nederland wordt meestal gebruik gemaakt van hydrocobamime met ampullen van 1000 microgram. Veel mensen hebben na de injecties geen last van bijwerkingen. Zelden tot zeer zelden hebben mensen wel last van de volgende bijwerkingen:

  • pijn op de injectieplaats
  • hoofpijn
  • huidontstekingen (met acne-vorming, na gebruik van het middel verdwijnt het weer)
  • overgevoeligheid (huiduitslag, roodheid en jeuk of benauwdheid, transpireren, flauwvallen) Bij overgevoeligheid mag je het medicijn niet meer gebruiken.

De vergoeding die u krijgt voor dit medicijn hangt af van de zorgverzekering die u heeft. Op de site van apotheek.nl of bij uw zorgverzekering kunt u hier minder informatie over opzoeken of opvragen.