B12 tekort: injectie of tabletten?

Heb jij een tekort aan vitamine B12? Dan kunnen er verschillende oplossingen ingezet worden. Je kunt bij een tekort injecties krijgen of tabletten. Lees snel verder als je wilt weten welke vorm het meest geschikt voor jou is.

Vitamine B12 Bio actief

Tabletten: hoe en wat?

Voordat je begint met vitamine B12 tabletten is het handig om te weten of ze ook echt geschikt zijn voor jou. Hiervoor kan je de punten op de lijst hieronder gebruiken. Twijfel je nog en wil je het echt zeker weten? Neem dan altijd eerst contact op met de huisarts.


  • Indien je geen of weinig klachten hebt van het tekort
  • Als aanvulling op injecties
  • Als onderhoudsdosering wanneer je na injecties weer klachtenvrij bent
  • Wanneer de oorzaak van het tekort een gebrek van de vitamine in de voeding is
  • Wanneer je een tekort kan krijgen door gebruik van bepaalde medicatie, als een preventieve behandeling

In deze lijst kun je zien dat tabletten geschikt zijn als jouw tekort aan de vitamine niet te groot is. Heb jij last van klachten door een tekort aan vitamine B12? Neem dan direct contact op met de huisarts. Waarschijnlijk worden er dan injecties aangeraden.

Er zijn tabletten en smelttabletten op de markt als behandeling van een B12 tekort. Smelttabletten zijn tabletten die je onder je tong laat smelten. De vitamine wordt dan opgenomen via het mondslijmvlies. Hierdoor wordt het maagdarmstelsel omzeild, de plek waar meestal de oorzaak van het tekort ligt. Er wordt afgeraden om de vorm cyanocobalamine te nemen. Deze vorm is namelijk niet lichaamseigen en werkt daardoor veel minder effectief.

tabletten


Bijwerkingen

Krijg je een normale hoeveelheid van de vitamine binnen, dan zal het geen bijwerkingen geven. Er zijn wel bijwerkingen die zelden kunnen voorkomen en die zeer zelden kunnen voorkomen.
Zelden

  • hoofdpijn
  • huidontstekingen

Zeer zelden

  • overgevoeligheid

Waar zijn de tabletten verkrijgbaar?

De tabletten zijn op meerdere plekken verkrijgbaar. Het is aan te raden om eerst langs de huisarts te gaan als je een vermoeden hebt dat je een tekort hebt aan vitamine B12. De huisarts kan je dan doorverwijzen om bloed te laten prikken. Als de uitslag bekend is, dan kan de huisarts advies geven over de manier waarop je jouw vitamine B12 het best kan aanvullen. Je krijgt dan waarschijnlijk een recept om de vitamine op te kunnen halen bij de apotheek.

Je kunt de vitamine tabletten of pillen ook kopen in webwinkels of verschillende drogisterijen zoals de Etos en Kruidvat.